Säännöllinen rahastosäästäminen

Tavoitteellinen säästäminen on hyvä opetella jo lapsena. Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä enemmän varoja ehtii kertyä. Myös rahastosäästämisen suurimmat edut perustuvat juuri pitkäjänteisyyteen ja säännöllisyyteen. Tämä toteutuu, kun tehdään rahastosäästösopimus. Silloin haluamasi summa sijoitetaan sovituin väliajoin valitsemaasi rahastoon. Voit myöhemmin vaihtaa rahastoa, summaa tai sijoitustiheyttä, mutta ajatuksena on aina pitkäjänteinen säästäminen.

Kun säästät pitkäjänteisesti, kurssivaihtelutkin ovat mahdollisuuksia. Saat laskevan kurssikehityksen aikana ostetuksi samalla summalla enemmän osuuksia, joiden tuotosta sitten hyödyt kurssikehityksen muuttuessa taas nousevaksi.

Kun teet rahastosäästösopimuksen, pääset osalliseksi kansainvälisten sijoitusmarkkinoiden kehitykseen, hyödyt sijoittamisen ammattilaisten osaamisesta ja saat helposti hajautetun sijoitussalkun.

Näin kuukausisäästäminen tasaa kurssien heilunnasta johtuvaa riskiä:

  1. Alat säästää 100 € / kk ja saat sillä yhden osuuden rahastosta. Laitat joka kuukausi sata euroa säästöön, mutta rahasto-osuuksien arvo laskee pörssin laskiessa.
  2. Ostat kuukausittain rahasto-osuuksia laskevin hinnoin.
  3. Pörssi on laskenut 55 % ja yhden osuuden arvo on laskenut 45 euroon. Saat kuitenkin samalla satasella nyt enemmän osuuksia kuin aiemmin. Rahasto-osuudet ovat tavallaan alennusmyynnissä.
  4. Pörssi alkaa nousta ja osuuden arvo on noussut 65 euroon. Koska olet ostanut halvalla enemmän osuuksia, olet jo tässä vaiheessa tienannut takaisin kurssilaskun aiheuttaman tilapäisen arvonalennuksen.
  5. Pörssikurssit ovat palautuneet samalla tasolle kuin aloittaessasi. Säästöjesi arvo on kuitenkin noussut jo 43 %.

    Esimerkissä ei ole otettu huomioon merkintäpalkkiota.

v-käyrä

Rahastolaskurin avulla voit kokeilla, miten kuukausittainen  rahastosäästäminen eri summilla,  tuotto-odotuksilla ja säästöajoilla vaikuttaa säästöihin.
i
Sijoitus kuukausittain


i
Vuotuinen tuotto-odotus


vuotta i
Säästöaika vuosina

Sijoitukset yhteensä:

Kertyvät säästöt:

Rahastolaskuri on vain suuntaa-antava, eikä laskelmassa ole otettu huomioon merkintä- ja lunastuspalkkioita. Sijoituksen arvo nousee ja laskee korko- ja osakemarkkinoiden heiluessa talouskehityksen ohjaamana. Rahastojen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta, tuotto voi olla myös negatiivinen.